huidige tentoonstellingen

historie

    
   
Share |

 

WERKEN IN STOCK o.a.


Isaac Israels 1865 - 1934
"Kaartspelers in het Bois de Boulogne"
Olieverf op doek 33 x 46 cm.

omhoog

Ronny Abram 1938-1999
"Zittend Naakt"
Rood-krijt tekening
100 x 75 cm


Ronny Abram

schilder, tekenaar, graficus

In de Groene Amsterdammer schreef Max Arian bij het overlijden van Ronny Abram in 1999 een ontroerend In Memoriam.
Kunt u het zich voorstellen? Een jongetje van 7 jaar, dat na de oorlog zonder zijn ouders uit Bergen Belsen terugkomt en in een weeshuis wordt gestopt. Hoe begin je aan je leven?
Geen wonder dat die oorlog nog jarenlang in hem woedde. En ook geen wonder dat hij daarna zijn herinneringen aan die oorlog in beelden omzette. Grote, soms wanhopige, expressieve tekeningen. Hij vocht met dat verleden, maar wist toch ook te ontroeren met mooie landschappen, met portretten en naakten, zoals hier afgebeeld.
Hij bleef ongedurig, reisde veel, woonde enige tijd in Frankrijk en kende vele liefdes.

In 2011 exposeerde Van Voorst van Beest Gallery zijn werk onder de titel 'O amor natural'.

Ronny Abram kreeg zijn opleiding aan de academie in Enschede en aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs. Hij was docent aan de Rietveld Academie van 1980 tot 1999. In 1964 ontving hij de Prix de Peinture de Biarritz.
Veel van zijn werk is te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij exposeerde niet alleen daar, maar onder meer ook in de XXIIe Salon de mai in Parijs, het Stedelijk Museum in Amsterdam, in Arti en Amiciae en in het Verzetsmuseum te Gouda.
Ronny Abram overleed op 60-jarige leeftijd in Amsterdam, de stad waar hij ook werd geboren.

omhoog

 

Isaac Israels (1865 - 1934) :
“ Jonge vrouw met groote hoed ”
olieverf op doek, 60 x 45 cm, gesigneerd r.o.
Literature : Anna Wagner, Isaac Israels
Blzd. 131, afb. 168
Haags Historisch Museum 2012

Veel bekende vrouwen hebben zich door Isaac Israels laten portretteren, zoals Jkvr. Jacqueline Sandberg, zijn elegante vriendin Sofie de Vries, Mata Hari en de actrice Fie Carelsen en ook Aletta Jacobs. Veel bekende vrouwen hebben zich door Isaac Israels laten portretteren, zoals Jkvr. Jacqueline Sandberg, zijn elegante vriendin Sofie de Vries, Mata Hari en de actrice Fie Carelsen en ook Aletta Jacobs.
Andere vrouwen, zoals de tweeling Ippy en Gerty van modehuis Hirsch hebben talloze malen voor hem model gestaan.
Maar ook minder bekende jonge vrouwen hebben voor hem geposeerd.
Eén van hen was Willy Gordeau, een model in Den Haag en 27 jaar toen hij dit portret van haar in 1920 schilderde.
Zij raakten bevriend en ze poseerde regelmatig voor hem. Impulsief als Israels soms was vroeg hij haar - meestal per brief - ‘eens’ langs te komen, om dan de brief te beëindigen met een enigszins dwingend ‘zoo spoedig mogelijk, misschien morgenochtend?‘

Na haar huwelijk in 1926 met Johannes Lohmann ging zij samen met haar man in de kunsthandel. Lohmann had reeds een galerie aan de Valkenboskade, waar hij zelf werkte en ook schilders liet exposeren.
Met Willy Gordeau opende hij een nieuwe galerie in een omgebouwde tjalk: het tentoonstellingsschip “De Zilveren Walvisch”, dat meestal afgemeerd lag aan het Rijswijkse Plein in Den Haag, maar ook trokken zij in de dertiger jaren soms varend naar andere steden.
Willy Gordeau overleed helaas al jong (op 45 jarige leeftijd) in Den Haag in 1938.

omhoog

 

INFO@VANVOORSTVANBEESTGALLERY.COM
M 06-53183128