huidige tentoonstellingen

historie

    
   
Share |

 

WERKEN IN STOCK o.a.


Isaac Israels 1865 - 1934
"Kaartspelers in het Bois de Boulogne"
Olieverf op doek 33 x 46 cm.

omhoog

Ronny Abram 1938-1999
"Zittend Naakt"
Rood-krijt tekening
100 x 75 cm


Ronny Abram

schilder, tekenaar, graficus

In de Groene Amsterdammer schreef Max Arian bij het overlijden van Ronny Abram in 1999 een ontroerend In Memoriam.
Kunt u het zich voorstellen? Een jongetje van 7 jaar, dat na de oorlog zonder zijn ouders uit Bergen Belsen terugkomt en in een weeshuis wordt gestopt. Hoe begin je aan je leven?
Geen wonder dat die oorlog nog jarenlang in hem woedde. En ook geen wonder dat hij daarna zijn herinneringen aan die oorlog in beelden omzette. Grote, soms wanhopige, expressieve tekeningen. Hij vocht met dat verleden, maar wist toch ook te ontroeren met mooie landschappen, met portretten en naakten, zoals hier afgebeeld.
Hij bleef ongedurig, reisde veel, woonde enige tijd in Frankrijk en kende vele liefdes.

In 2011 exposeerde Van Voorst van Beest Gallery zijn werk onder de titel 'O amor natural'.

Ronny Abram kreeg zijn opleiding aan de academie in Enschede en aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs. Hij was docent aan de Rietveld Academie van 1980 tot 1999. In 1964 ontving hij de Prix de Peinture de Biarritz.
Veel van zijn werk is te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij exposeerde niet alleen daar, maar onder meer ook in de XXIIe Salon de mai in Parijs, het Stedelijk Museum in Amsterdam, in Arti en Amiciae en in het Verzetsmuseum te Gouda.
Ronny Abram overleed op 60-jarige leeftijd in Amsterdam, de stad waar hij ook werd geboren.

omhoog

 


Leon Adriaans 1944-2004
"Memory"
pigment en binder op doek
150 x 150 cm.

omhoog

 

Isaac Israels (1865 - 1934) :
“ Jonge vrouw met groote hoed ”
olieverf op doek, 60 x 45 cm, gesigneerd r.o.
Literature : Anna Wagner, Isaac Israels
Blzd. 131, afb. 168
Haags Historisch Museum 2012

Veel bekende vrouwen hebben zich door Isaac Israels laten portretteren, zoals Jkvr. Jacqueline Sandberg, zijn elegante vriendin Sofie de Vries, Mata Hari en de actrice Fie Carelsen en ook Aletta Jacobs. Veel bekende vrouwen hebben zich door Isaac Israels laten portretteren, zoals Jkvr. Jacqueline Sandberg, zijn elegante vriendin Sofie de Vries, Mata Hari en de actrice Fie Carelsen en ook Aletta Jacobs.
Andere vrouwen, zoals de tweeling Ippy en Gerty van modehuis Hirsch hebben talloze malen voor hem model gestaan.
Maar ook minder bekende jonge vrouwen hebben voor hem geposeerd.
Eén van hen was Willy Gordeau, een model in Den Haag en 27 jaar toen hij dit portret van haar in 1920 schilderde.
Zij raakten bevriend en ze poseerde regelmatig voor hem. Impulsief als Israels soms was vroeg hij haar - meestal per brief - ‘eens’ langs te komen, om dan de brief te beëindigen met een enigszins dwingend ‘zoo spoedig mogelijk, misschien morgenochtend?‘

Na haar huwelijk in 1926 met Johannes Lohmann ging zij samen met haar man in de kunsthandel. Lohmann had reeds een galerie aan de Valkenboskade, waar hij zelf werkte en ook schilders liet exposeren.
Met Willy Gordeau opende hij een nieuwe galerie in een omgebouwde tjalk: het tentoonstellingsschip “De Zilveren Walvisch”, dat meestal afgemeerd lag aan het Rijswijkse Plein in Den Haag, maar ook trokken zij in de dertiger jaren soms varend naar andere steden.
Willy Gordeau overleed helaas al jong (op 45 jarige leeftijd) in Den Haag in 1938.

omhoog

 

Arthur Spronken 1930
"Suzanne"
Brons, hoog 1.70 x breed 50 cm
Tentoonstelling Beelden aan Zee 2009
Marino Marini, Giacomo Manzù 2009


Arthur Spronken

Na zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Maastricht studeert hij in 1955 aan de Accademia di belle Arti di Brera te Milaan, waar hij on¬der de indruk raakt van het werk van Marino Marini. Net als deze beeldhouwer zullen paarden hem inspireren. Niet verwonderlijk als je weet dat zowel vader als grootvader bekende paarden¬fokkers waren. Die invloed bleef: "Ik ben boer en beeldhouwer".
Zijn paardentorso's rennen niet, maar lijken te zweven in de ruimte, waardoor de dynamiek vergroot wordt. Die dynamiek vinden we ook terug in zijn danseressen, zwierig en vol beweging.

Schoonheid en ontroering ervaren we bij dit torso van Suzanne, groot, krachtig, zeer aanwezig, een beeld om aan te raken.
En vooral om van te genieten!

De documentairemaker Matte Mourik maakte in 2012 een film van Arthur Spronken in een prachtig landschap waarin huis en atelier omlijst worden door zuilen en beelden. Kunst en natuur vervlochten.

Na een eerste grote tentoonstelling in 1964 in het Frans Hals Museum volgden talloze exposities.
Voor menigeen moet het werk van Arthur Spronken herkenbaar zijn, want er is veel terug te vinden in de openbare ruimte. We noemen slechts een enkele: een gevelplastiek voor het Stadhuis Eindhoven, een paardentorso voor het Provinciehuis in Noord Brabant. Wilt u kennismaken met zijn werk in uw regio? Wij sturen u graag een overzicht.

omhoog

 

G.H.Breitner 1857-1923
"Damrak met het Victoriahotel", Amsterdam
Olieverf op karton  63,5 x 76 cm.
Gesigneerd

Amsterdam, 1888. Het Centraal Station is in aanbouw. Vioolbouwer Vedder, vanuit zijn werkplaats aan de Prins Hendrikkade, kan niet langer zien hoe de vissers van de Zuiderzee hun vis overslaan in vletten, om hun klanten in de grachtenhuizen te bedienen.
En dan komen er ook nog investeerders die op de hoek met het Damrak een groot hotel willen bouwen. Bijna alle bewoners laten zich uitkopen. Vedder wil het onderste uit de kan, en zal een vraagprijs noemen boven de geboden f 15.000. Maar van de zenuwen vergist hij zich, noemt f 50.000, en wil zijn fout niet toegeven. Weet zelfs zijn buurman te overtuigen. En zo komt het dat het Victoria Hotel over de twee huisjes wordt heen gebouwd.
Uiteindelijk is het Victoria Hotel gereed, het is 1890. Breitner schildert het toen er nog water in het Damrak stond. En nu, honderdvijfentwintig jaar later, wordt het verhaal opnieuw verteld met de film “ Publieke Werken “ die dezer dagen in première ging.
En wij, Van Voorst van Beest Gallery, vonden dat een goede aanleiding om dit mooie werk uit onze verkoopcollectie aan u te tonen. En vanzelfsprekend kunt u het op afspraak bezichtigen.

omhoog

 


Leon Adriaans 1944-2004
"Paardenkonten"
olieverf op doek - 90 x 67 cm.

omhoog

 


Tony van der Vorst 1946
"Carmen"
Brons 41 cm. hoog
Oplage van 8 stuks

omhoogJan Roos 1951
"Steiger"
124 x 106 cm.

omhoogGeldolph Stuyling de Lange 1957
"Basilica di San Marco"
Olieverf op doek
130 x 140 cm.

omhoog


Leon Adriaans 1944-2014
" Voederzak zwart/wit"
Pigment en binder op voederzak 90 x 67 cm.

omhoog

 

INFO@VANVOORSTVANBEESTGALLERY.COM
M 06-53183128